donderdag 29 december 2016

Lichtpuntjes voor 2017: Onze voorspoedige wensen voor 2017 zijn de voorbode van datgene wat u kunt realiseren!!!

Gunstige economische cijfers vormen de lichtpuntjes in deze decembermaand.
Er is door de bedrijven meer geïnvesteerd en dat gebeurt alleen als er vertrouwen is. Langzaam maar zeker lijkt het herstel door te zetten. Zo zien we het aantal banen weer stijgen, neemt de werkloosheid in bepaalde groepen sterk af en durft men weer over vaste dienstverbanden te praten. 

Een pragmatische of opportunistische instelling stimuleert het bedrijfsleven en de werkgelegenheid. Elke ondernemer, bestuurder of manager moet uit de spagaat van nog langer wachten met investeren komen en gas gaan geven. 

Strategisch plannen 2017/2018  is een proces, begrotingen en scenario’s het document voor de uitvoering, monitoring en (bij)sturing). Daarbij gaat het niet alleen om het ontwerpen van een beter scenario model, het identificeren van nieuwe niches en/of het bedenken van nieuwe organisatie constructies. 

Het gaat om de vertrouwdheid met de dagelijkse praktijk van de werkorganisatie, het human capital en het management ervan en de voorbereiding op de komende twee tot drie jaar. 

Een veel voorkomende valkuil echter bij herstel en groei is het “handhaving” van huidige posities, re-activiteit en “ inertie”.   Immers is er sprake van een “organische" groei a.g.v. de macro-economische ontwikkelingen. Terwijl het juist heel belangrijk is om, in een continu snel veranderende maatschappij, markt, economie en wereld, nog intenser aandacht te besteden aan ideeën, aan verbeteringen en vernieuwingen, zowel in de organisatie als naar de markt. 

Disruptie leidt tot “verlies" van sectoren en banen maar leiden ook weer tot nieuwe branches en (andersoortige) banen. Hier zal men zich op moeten voorbereiden om de slag niet te gaan verliezen. “Het dak vernieuw je in de zomer en niet in de winter”. 

Opdat hieraan gewerkt kan worden moet er eerst inzicht zijn in de specifieke knelpunten, condities, effecten en invloeden. Dat inzicht kan alleen tot stand komen door gebruik te maken van onderzoek logica. Ter toelichting: beleidsondersteunend, advies-opbouwend en probleem-oplossend organisatieonderzoek is wat ons betreft diagnose-, ontwerp-en veranderingsgericht. 

Door inzet van kennis, expertise, instrumentatie en vergelijkingsmateriaal ondersteunen we organisaties en managers in de voorbereiding op toekomst. Deze wordt heel concreet gemaakt in vier perspectieven: financieel perspectief (lees: winst), afnemersperspectief (klanten), interne processen (activiteiten) en het leer- en groeiperspectief (continuïteit). 

Van deze vier perspectieven wordt ook de onderlinge samenhang gedefinieerd. Deze "balanced scorecard" methodiek wordt door ons met name ingezet zowel als evaluatiehulpmiddel en als middel voor strategische en operationele planning. 

Het idee achter de balanced scorecard is dat men niet alleen wordt afgerekend op financiële resultaten maar dat ook andere (beoogde) prestaties worden meegenomen. Het is een weergave van de organisatie vanuit verschillende perspectieven en centraal staan de visie, de strategie en de uitvoering van de organisatie voor de komende 2 tot 3 jaar.


Ook in 2017 staan wij (met specialistische en deskundige partners) klaar om u en uw team te ondersteunen met uw ideeën en plannen ter voorbereiding op de toekomst. En niet alleen met advies maar met hoog praktisch gehalte voor systematische uitvoering. Van "gratis" analyse tot realisatie van beoogde strategische doelen, van strategisch tot operationeel ondersteuning. 

Meer weten? Neem contact op voor een informatieve afspraak.

Onze voorspoedige wensen voor 2017 is de voorbode van datgene wat u kunt realiseren!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten