donderdag 11 oktober 2018

De trekkende en drijvende kracht achter verandering! Het voordeel van de externe tijdelijke deskundige


Veranderen!! We weten dat we moeten maarrrrr….waar moet je beginnen, wat wil je veranderen, welke richting? En hoe dan? En…we willen wel, maar is al eerder geprobeerd…of.. .doen we al!…en sceptici onder ons...het leidt toch tot niks! 
En zo kunnen we nog een hele rits opsommen waaruit blijkt dat het uitermate lastig is om een omslag te bewerkstelligen ondanks dat men er voor open staat om te willen veranderen en er welwillendheid is om “mee te werken”!! Tevens leert de dagelijkse praktijk dat verandering doorvoeren en leiden van binnenuit lastiger is dan vanuit een externe rol en vakspecialisme.
En of het nu gaat om een organisatie verandering, groep- of individuele verandering, de dynamiek en proces is in het fundament hetzelfde. Voldoen aan de voorwaarden om succesvol te zijn in datgene wat we beogen.
Zeker in een groei economie waar we allemaal razend druk zijn, veel werk verzet wordt, de werkdruk hoog is en vooral gehandeld  en geleefd wordt in de “waan van de dag”…is het doorvoeren van verandering een grote uitdaging.  Los van de al of niet aanwezige expertise en mankracht om succesvol de verandering “te drijven en helpen doorvoeren”.
 “Doen we wel als het weer wat rustiger wordt!” Herkenbaar? Verandering leidt tot "nieuw", nieuw is onzekerheid, mensen willen zekerheden. Er zijn altijd redenen op te voeren om "uit te stellen"! 
Geregisseerd en gecontroleerd  ambities en doelen waarmaken kunnen we vooral realiseren door tijdig te handelen: niet alleen aanpassen maar anticiperen. Zo niet loop je grote kans achter de feiten te blijven aanhollen.
Stel jezelf eerst de vraag hoe groot is de verandering want de basis van het succes ligt uiteindelijk in  het doorvoeren en werken aan vele kleine veranderingen. Zowel aan de “harde“ kant maar vooral ook aan de “zachte” : het resultaat van innovatie, technologische investeringen en veranderingen, de structuur, processen etc. worden voor het grootste gedeelte bepaald door het menselijk handelen, attitude en gedrag.
 “Hoe krijg je ze mee?” Wie kent deze uitdaging niet als het gaat om gedragsverandering? Groepsverandering, draagvlak, betrokkenheid, “eigen belang versus collectief belang”, etc. zijn thema’s die medebepalend zijn. Bij beoogde verandering hebben we in de basis te maken met twee soorten krachten die in elke situatie een rol van betekenis spelen: drijvende krachten en remmende krachten.                                                                                                                        
Is de baas die op de zeepkist klimt en het verhaal communiceert een remmende of drijvende kracht!?  Met duwen en trekken komen we immers een heel eind! Toch? Waarbij we tevens de vraag oproepen of het effectief is…m.a.w. wat is het effect van een bepaalde veranderingsaanpak.
En de effectiviteit van ons handelen wordt een diverse factoren bepaald w.o. E = k*a*m (kwaliteit, acceptatie, leiderschap/management) . In combinatie met andere elementen worden drijvende en remmende krachten “opgeheven” hetgeen uiteindelijk door stuwing en faciliterend leiderschap leidt tot een omgeving waarin successen worden behaald en doelen gehaald.
Ondergetekende verandermanager houdt van aanpakken. Niet alleen tijdelijk ingezet om mee te denken maar out of the box durven denken en te doen. Te versterken, vereenvoudigen en versnellen. Heldere taken, doelen, kaders en afspraken gericht op verbetering en wanneer “de klus” wordt geklaard. Van mee omdenken naar mee doen en helpen veranderen waarbij deze verandermanager binnen de gestelde termijn en realisaties zijn eigen afscheid regelt.
Interesse om kennis te maken en te spiegelen en sparren? Neem nu vrijblijvend contact om te anticiperen op aanstaande gedwongen of gewenste ontwikkelingen. Stuur mail of bel: 06 130 23 811




Geen opmerkingen:

Een reactie posten