vrijdag 24 juni 2016

Vraagstukken waarbij de perceptie gevoed wordt door sentimenten leiden tot tot onevenwichtige en onverantwoorde keuzes en beslissingen. Als het om onze toekomst gaat mogen we ons niet laat leiden door sentimenten.

Ingegeven door sentimenten slaat men zelfs vaak op drift met alle gevolgen  van dien. Dan moet het getij worden gekeerd hetgeen vaak met onwenselijk maatregelen en scenario’s gebeurd. Soms zelfs met de botte bijl waardoor eigen regie en controle minder wordt, inertie optreedt en afhankelijkheid groter!

Ingegeven door omstandigheden dan wel verwachtingen is voorzichtigheid, als het gaat om het laten leiden door sentimenten, geboden. Het zinvoller om zo vroeg mogelijk te gaan anticiperen, te spiegelen en sparren via een klankbord. 

De spiegeling met objectieve onafhankelijke ervaringsdeskundigen met diepgaand inzicht vanuit de dagelijkse praktijk leidt tot nieuwe inzichten en andere perspectieven. Tevens komen kansen en risico’s beter in beeld, leidt het tot acties, een plan van aanpak , weloverwogen besluitvorming toewerkende naar oplossingen van het vraagstuk en op basis van rationeel geformuleerde haalbare doelstellingen. 

Deze aanvliegroute heeft een positief effect, brengen sentiment en ratio beter in balans, wordt regie genomen, meer controle en minder afhankelijkheid waardoor kansen tot goed resultaat aanmerkelijk groter worden. En of het nu gaat om een individuele situatie omtrent werkdilemma’s, uitdagingen binnen de uitoefening van de functie, loopbaan dan wel afdeling- en organisatie ontwikkelingsvraagstukken, het fundament en het uitgangspunt blijft hetzelfde: gerichter en beter in control vormgeven aan onze toekomst daar waar wij zelf veel meer invloed op uit kunnen oefenen. 

Behoefte tot reflectie? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten