maandag 16 september 2013

Voorgeschiedenis van een winnend eindspel!

Organisaties (en professionals) met verantwoorde ambitie zetten nu lijnen uit voor hun positie op midden- en lagere termijn. Want zonder intelligente strategie is de toekomst ongewis en nauwelijks beheersbaar.

Van belang is conditie-onderzoek van de eigen organisatie (of carriere)  en vroegtijdig de sterkten en zwakten in beeld brengen om deze vervolgens te combineren met externe onderzoeksgegevens omtrent bedreigingen en kansen in de markt. De combinatie van in- en externe factoren bevat de beleidsinformatie nodig voor het kiezen en formuleren van verantwoorde strategieën.

In de hitte van de strijd om te overleven gebeurt dit onvoldoende en dreigt men voortdurend weg te zakken in het drijfzand van subjectieve analyse die eenvoudigweg kan uitmonden in een fataal moment van blindheid. Door als secondant en externe deskundige op afstand te analyseren, ontdaan van emotionele betrokkenheid worden de gevaren van een tunnel blik ontweken.

Secondanten zijn immers insiders die als "objectiverende factoren" van buiten naar binnen kijken en daarmee een bijdrage leveren aan het wegnemen van belemmeringen en het vergroten van kansen op succes.

"Aan jonge managers kan een reeks van verschillende eisen worden gesteld, maar aan een belangrijke eis moeten ze in elk geval kunnen voldoen: ze moeten vernieuwingen actief op gang kunnen brengen en zichzelf en de organisatie daarbij ambitieuze doelen stellen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Nog te veel managers laten hun organisaties doen wat ze gisteren en de jaren daarvoor deden. Gericht op het doorvoeren van bezuinigingen en besparingen, krimp gericht op kostenbeheersing is veelal noodzakelijk maar heeft grenzen. Men is teveel op het verleden gericht.

Meer weten, neem vrijblijvend contact voor een kennismaking en inventarisatie gesprek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten