vrijdag 30 maart 2012

Verander management vereist draagvlak!

Veranderingen worden ingegeven door interne of externe omstandigheden en invloeden.Bij veel veranderingen wordt per decreet een verandering afgekondigd, zonder dat het gedrag van “de top” (de leiding dus) wijzigt. Terwijl er verderop in de organisatie wel concrete gedragswijzigingen noodzakelijk zijn!
Van oudsher kijkt iedereen vaak op tegen de leider in/van de groep. Het gedrag geldt als norm voor succes (status), dus wordt dat gedrag vaak gekopieerd? Iedereen wil immers succesvol zijn?? En als je (ver) afwijkt van de leider, dan zet die dat recht. Of, jij zelf wordt de nieuwe leider!
Leiderschap dus. Ook in het hedendaagse werkende leven is volgen en volgzaamheid een item, maar niet zomaar vanzelfsprekend. Veranderen komt dus niet zomaar doordat “de leider” wordt gevolgd (en dat heeft ook hele goede kanten!!).
Hedendaagse verandering wordt digitaal aangekondigd en afgehandeld. Het bijhorende gedrag moet door het voltallige management worden geraden, zonder dat hiervoor ondersteuning of training beschikbaar is.
Draagvlak dus.
ICT is een hulpmiddel in het efficiënt uitwisselen van informatie en communiceren met elkaar. ICT verandert echter geen natuurwetten: mensen volgen nog steeds voorbeeldgedrag!Houding en gedrag.
Verander dus je management. Niet door er zomaar, bot, nieuwe mensen neer te zetten en de oude weg te sluizen (of ontslaan), maar door nieuw gedrag van je management te verlangen en te faciliteren.
Concreet, door training. En, door hulp op de werkvloer (coaching) om in bestaande, alledaagse situaties “te overleven” en het nieuw geleerde gedrag toe te blijven passen.
Veranderen is dus een taak van het (voltallige) lijnmanagement. Het gaat om omvormen van de leiding en het faciliteren bij het leren voor de nieuwe situatie. Vormgeving dus, als trainer en coach. En niet zozeer een inhoud aanpassen.
Dit lijkt een lange weg, maar is wel de énige weg. En daarmee dús meteen ook de kortste route naar effectief, blijvend veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten