woensdag 10 mei 2017

KNVB , bestuurders, managers en leiderschap

Al vanaf het moment dat de perikelen rondom Bert van Oostveen zijn ontstaan, leidend tot diens vertrek, had men moeten en kunnen anticiperen. Re-actief handelend en o.b.v. een goede score op het "functie assessment" wordt een beschikbare Hans van Breukelen als technisch directeur in een rol gebracht waarvoor hij niet geschikt is. Niet alleen bij de KNVB een veel voorkomend probleem maar bij veel organisaties worden professionals in posities gebracht die onvoldoende passend zijn en waarin men niet kan excelleren. (Algemeen directeur/eind verantwoordelijke KNVB zijn vereist andere talenten dan Technisch directeur zijn). Zo hebben veel bestuurders, directeuren en managers het onvermogen echt contact te leggen met anderen.


Naast de relevante competenties en vermogens zijn elementen als eenduidigheid van begripsvorming, interpretatie, communicatie en samenwerking, draagvlak, leiderschap en sturing etc. etc. van wezenlijk belang. Natuurlijk niet altijd even makkelijk. In de praktijk zien we dat  een leider en management vaak narcistische trekjes heeft, kritiek niet makkelijk kan verdragen, minder openstaan voor gevoel en te weinig draagvlak weet te creĆ«ren.

Een professionele aanpak was het zeker niet en veel problemen hadden voorkomen kunnen worden. En speculerend op goed resultaat van oranje zal deze ervaring weer snel vergeten worden waardoor er grote kans bestaat dat met deze "ervaring" niets wordt gedaan!!

Zorgvuldige processen en inspanningen moeten leiden tot resultaten. Het moet een combinatie zijn van inzet, kennis, ambitie, draagvlak en kunde, vaardigheden en ervaring. Daarbij moet de leider op basis van intrinsieke overtuigingskracht de juiste boodschappen overtuigend kunnen uitdragen. (ethos, pathos, logos). Pas dan wordt effectiviteit bereikt ( E=I*M*A)

Meer weten hoe dergelijke situaties in de praktijk te voorkomen dan wel te verbeteren, hoe competenties daartoe te ontwikkelen en maximale effectiviteit te bewerkstelligen!? Neem vrijblijvend contact op en maak een kennismakingsafspraak.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten