dinsdag 12 mei 2015

Groei in banen en nieuwe functies in de organisatie doet verantwoordelijkheid HR toenemen.

Directies en HR-professionals gaan aan de slag met het creëren en invullen van nieuwe functies. Toch wordt geconstateerd dat men veelal pas reageert indien de vraag zich naar nieuw bloed en talent voordoet i.p.v. het pro-actief reageren en anticiperen binnen de context van het strategische beleid!!

Tevens wordt geconstateerd dat het aanname beleid op de wat langere termijn resulteert in teleurstelling als blijkt dat niet aan de verwachtingen wordt voldaan. De strategische rol van HR wordt onderschat en onvoldoende ingevuld.

Wij zijn er van overtuigd dat toekomstige organisaties succesvol zijn door toepassing en implementatie van het strategisch HR beleid: 

Strategisch beleid impliceert een wezenlijke bijdrage aan de organisatie architectuur, de transitie van nu naar de toekomst (kloof) inherent aan de ontwikkelingen van maatschappij, economie en markt. 


Daarbij wordt strategische agenda vertaald in HR-beleid: wat is de verhouding tussen vast en flexibel uitvoerbaar werk, welke vaste en flexibele functies zijn essentieel bij het realiseren van de ambities, hoeveel medewerkers op welk competentieniveau zijn gewenst, met welk ontwikkel- en groei potentieel en wat betekent dit voor de instroom, doorstroom en uitstroom?

Er dient sprake te zijn van een preventief en anticiperend beleid gericht op duurzame inzetbaarheid met een grotere flexibiliteit. Een actief loopbaanbeleid levert werknemers een nieuwe start in een andere functie op, binnen of buiten de eigen organisatie. Door preventief en anticiperend beleid kunnen vroegtijdige interventies plaatsvinden en problemen voorkomen worden i.p.v. het reactief en curatief bezig zijn.

Innovatie is in in dit verband essentieel: sociaal innoveren is essentieel en vraagt consistentie opdat tijdig bijgesteld kan worden. Hierdoor kan eerder op ontwikkelingen geanticipeerd worden en is er een groter draagvlak daar medewerkers meer initiatief en verantwoordelijkheid waardoor de bereidheid tot veranderen toeneemt en het aanpassingsvermogen stijgt. Daarmee de veerkracht en wendbaarheid van de organisatie inherent aan dwingende externe ontwikkelingen en omstandigheden.


Zowel in laag- als hoogconjunctuur ondersteunen wij organisaties en individuele professionals met de inrichting van de toekomst als het gaat om bestaanszekerheid, duurzaam werk en "groei" en rendement ontwikkeling. 

Meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten