woensdag 29 mei 2013

Kleine ondernemers laten veel geld liggen.

Kleine ondernemers laten veel geld liggen. 85 procent van de MKB’ers die investeren in innovatie of duurzaamheid betaalt de investering onnodig helemaal zelf. Van subsidies voor innovaties maakt slechts 3 procent van de ondernemers gebruik, voor duurzaamheid 2 procent.

Veelvuldig wordt de vraag dan ook voorgelegd of men voor het bedrijf financiering of subsidie kan krijgen o.a. voor innovatie? En innovatie is een breed begrip...immers niet alleen technologisch maar bijv. ook voor sociale innovatie...Idd vele mogelijkheden om gebruik te maken van nationale en Brusselse subsidie potjes (maar liefst 1.9 miljard beschikbaar!!) 


Dus ja, de overheid, nationale en Brusselse, stimuleert oa via bijv. belastingvoordeel, of innovatiekrediet of andere vormen van subsidie. Denk bijv eens aan de EFRO structuur fondsen. 

De belemmering zit 'm vaak in tijd en het weten welke weg te bewandelen.Los van de wetenschap dat deze mogelijkheden er zijn wordt dan eigen geld, voorzover beschikbaar, ingezet voor investeringen die wel degelijk in aanmerking komen voor subsidie. 

Bijvoorbeeld: innovatief concept wat werkgelegenheid schept, wellicht regio/dan wel grensoverschrijdend is ...dat zijn de 3 basis criteria om er al voor in aanmerking te komen!!!..en niet naar DHaag kijken maar rechtstreeks met Brussel waar grote gelden liggen te wachten op dit soort ondernemers initiatieven. Of....dichter bij huis...bijv. wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekering...daarvoor kan men financiële ondersteuning aanvragen voor technologische innovatie voor het bedrijf. Of...voor sociale innovatie..duurzame inzetbaarheid..aanname van 50+..kan je zomaar minimaal 7000 euro opleveren...De WBSO vermindert de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), dat te vergelijken is met Research and Development (R&D). 
Sinds 1 januari 2012 mag u bovendien een percentage van de kosten en investeringen voor Research & Development (RDA) extra aftrekken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Verder geldt voor de winst die voortvloeit uit octrooien of uit activiteiten die onder de WBSO-regeling vallen, een lager belastingtarief (de ‘innovatiebox’): 5% in plaats 25%. 

Zomaar een paar voorbeelden aan de hand van de praktijk van de consultants van Adsom. M.n. voor MKB liggen er vele mogelijkheden, laat je derhalve adviseren en vooral ondersteunen en helpen om deze mogelijkheden uit te nutten. Wil je meer weten en heb je zelf niet de kennis noch de tijd of mogelijkheid, vraag hulp is mijn advies en neem contact met organisatie en bureau's zoals Adsom uit 's-Hertogenbosch waar kennis en expertise aanwezig is en de wil om te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten