maandag 26 februari 2018

#MeToo en grensoverschrijdend handelen en gedrag

Bij veel organisaties is, mede ingegeven door de gehele #MeToo-discussie, het thema van grensoverschrijdend handelen of gedrag, agressie, intimidatie  en/of discriminatie op de werkvloer actueler dan ooit tevoren.
 
Effecten van ontwikkelingen, veranderingen binnen de organisatie, intimidatie, roddel, pestgedrag en achterklap, privéproblemen  hebben impact. Stuk voor stuk situaties die goed functioneren  belemmeren en ook het welbevinden van de medewerker binnen zijn/haar functie of organisatie aantast. Uit angst voor eventuele gevolgen durft men vaak niet te zeggen wat er op hun hart ligt, of willen de leidinggevende er niet mee lastig vallen. Gevolg? Minder presteren en/of verhoogde risico's als ziekteverzuim

Mensen binnen de organisatie (collega’s, leidinggevenden) hebben hiermee te maken, maar ook door buitenstaanders (klanten, patiënten). Voor beide situaties geldt dat werkgevers maatregelen moet treffen bij voorkeur te voorkomen dan wel om te verhelpen.  
 
Hoe groter de organisatie des te lastiger is het om dergelijke zaken te achterhalen. Zo zegt men bijvoorbeeld (43 procent) dat vrouwen vaak overdrijven wanneer ze zeggen dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend-, intimiderend of agressief gedrag. De actualiteit leidt er toe dat medewerkers (en vooral vrouwen) opnieuw nadenken over welk gedrag te accepteren dan wel hoe er mee om te gaan. Maar ook om zich uit te spreken over andere kwesties die impact hebben. Veel medewerkers durven zich gewoonweg niet uit te spreken. En als men zich al uitspreekt, bijvoorbeeld via leidinggevende of HR dan is dit veelal bescheiden, gekleurd en heeft het uiteindelijk niet altijd het gewenste effect.
 
Ongetwijfeld heeft u uw protocollen op orde. In uw verplichte Risico- Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) heeft u een plan van aanpak waarin staat welke maatregelen er worden genomen om de in kaart gebrachte risico’s, zoals intimidatie op de werkvloer, terug te dringen. De praktijk leert ons echter dat de concrete stap in de uitvoering en het bespreekbaar maken een grote drempel vormt.
 
Als objectieve onafhankelijke vertrouwenspersoon is het mijn doel "er te zijn " voor de medewerker en ballast weg te nemen. Dit leidt tot een beter functioneren binnen de organisatie, preventief en dus kostenbesparend waarbij, zonder de vertrouwensrelatie te beschamen, het ondersteunend is aan management en PZ. 
Als onafhankelijke, externe begeleider in de rol van vertrouwenspersoon bied ik vertrouwen en veiligheid.. Ook handvatten om de medewerker op weg te helpen zichzelf te helpen, om het dialoog aan te gaan of te faciliteren bij datgene wat op dat moment nodig is. 
Als vertrouwenspersoon ben ik , in overleg met de organisatie, op gezette tijden aanwezig zijn. Iedereen heeft de keuze om vrijwillige in gesprek te gaan. De introductie van de Bureauvriend past in de verandering op het gebied van Verzuim, WGA flex-vast, STECR, Toekomst Arbo, strategisch HRM.

Meer weten? Bel of mail of maak een vrijblijvende afspraak.